Peter Vergeer

Peter Vergeer is relatietherapeut bij De Minstroom.

Mijn naam is Peter Vergeer en ik stel mij graag aan je voor. In 1965 ben ik, als de jongste van de tweeling, geboren in Oudewater. Ik ben opgegroeid in Montfoort. Het gezin waaruit ik kom is te typeren als een katholiek arbeidsgezin. In 1987 ben ik begonnen aan de Hogere Sociaal Agogische Opleiding in Culemborg. Tegenwoordig de Hogeschool Utrecht, en ik studeerde binnen 4 jaar af.

Mijn loopbaan is afwisselend geweest. Ik ben vooral binnen de jeugdhulpverlening werkzaam geweest. Maar ik heb ook kennisgemaakt met het bedrijfsmaatschappelijk werk (bij Ministerie van Defensie) en het Algemeen Maatschappelijk Werk in De Ronde Venen.

Relatietherapeut

Mijn ontwikkeling tot relatietherapeut begon 16 jaar geleden. Ik merkte dat individuele gesprekken met cliënten haar beperkingen kende. Problemen en oplossingen kregen eigenlijk altijd in relatie tot de ander pas betekenis. Ik besloot daarom te startten met de opleiding aan het Kemplerinstituut Nederland. In 2004 ben ik afgestudeerd. En in 2012/2013 heb ik aan dit instituut de master gevolg tot Gestaltgezinstherapeut.

Vervolgens heb ik in 2014 de basistraining en de Coreskills EFT (Emotionally Focused Therapy) afgerond. EFT is een therapievorm speciaal bedoeld voor partnerrelatieproblemen. Deze therapievorm is wetenschappelijk onderzocht en er is aangetoond dat deze effectief is.

Mijn specialisme tot relatietherapeut kreeg pas echt vorm toen ik koos om alleen nog maar deze problematiek te behandelen. Hierdoor kon ik als deskundige groeien. Dat een therapeut pas een goede relatietherapeut wordt als deze ook voldoende “vlieguren” maakt, wordt ook door wetenschappelijk onderzoek ondersteunt.

Omdat ik vind dat je nooit uitgeleerd ben, heb ik in 2021 mijn EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) certificaat behaald. EMDR is een methode voor traumabehandeling. Zeker bij het verwerken van affaires kan deze goed ingezet worden.

Naast mijn werk als therapeut ben ik een aantal jaren gastdocent geweest aan de Hogeschool Leiden en de Hogeschool Utrecht. Hier gaf ik les in verschillende methodiekvakken. Naast mijn werk als relatietherapeut, bied ik in-company trainingen aan, aan agogische werkers. Het gaat om trainingen in methodische (systemisch) werken.

Mijn wens voor een eigen praktijk ging in 2011 in vervulling. Dit doe ik in een praktijkruimte aan huis, waar ik samenwoon met Marinke. De praktijk werd in 2013 versterkt door Saskia Velsink en in 2015 met Loes Leusink.

Supervisie

Naast mijn werk als relatietherapeut bij De Minstroom verzorg ik sinds kort ook supervisie aan andere hulpverleners. Meer informatie over supervisie kun je hier vinden.

Wat zeggen cliënten over mij?

  • “Tijdens de sessies die ik heb gehad bij Peter, heb ik een hoop geleerd over gedachtepatronen, het hier en nu en heb ik geleerd hoe ik in het reine kan komen met mijzelf, daarbij in ogenschouw nemend dat je jezelf niet zo streng en vermanend moet toespreken, dit werkt namelijk averechts. Hierdoor ben ik bewust geworden van mijn eigen gedrag en weet ik beter met moeilijke situaties om te gaan. Kortom, ik heb veel gehad aan de gesprekken met Peter en zou hem zeker aanbevelen.”
  • “Ik vind Peter prettig om mee te praten. Voor mij was het heel verhelderend dat hij ook theorie uitlegde over wat bijvoorbeeld angst is. Hij stelt goede vragen en is to the point, blijft niet hangen in randzaken die (waarschijnlijk) niet met het probleem te maken hebben. De praktijkruimte heeft ook een goede sfeer en de behandelingskosten zijn prima t.o.v. andere psychologen.”
  • “Peter heeft mij zeer goed geholpen om ‘bewust’ te worden van mijn manieren en hoe ik overkom op anderen. Het leren ‘ontwaren’ van mijn omgeving en mijn eigen zintuigelijke gevoelens was een eye-opener en draagt zeker bij om stress te verminderen. Dankzij de sessies met Peter voel ik mij meer gebalanceerd, ik kan en zal hem als therapeut zeker aanraden aan anderen mocht die gelegenheid zich voordoen.”
  • “Peter is een toegankelijk therapeut. Hij is duidelijk en doortastend. We hebben veel van hem geleerd, wt we ook makkelijk thuis konden toepassen. Peter bedankt!!”
  • “Ik heb de gesprekken als zeer behulpzaam en prettig (hoewel soms ook confronterend) gevonden. Ik heb er echt baat bij gehad.”