Op de pagina Ergernissen aanpakken biedt De Minstroom oefeningen aan waarmee partners elkaars ergernissen kunnen aanpakken.

Op de pagina “Ergernissen aanpakken” biedt De Minstroom oefeningen aan om de dagelijks voorkomende ergernissen onderhanden te nemen.

Hij komt altijd te laat, zij heeft overal commentaar op, hij laat de toiletbril omhoog staan, zij laat papieren slingeren. Ergernissen lijken futiel, maar kunnen heen hoop relatiestress veroorzaken. Onderzoeker Cunningham vergelijkt irritaties met allergieën. Hoe vaker je eraan wordt blootgesteld, hoe heftiger de reacte. Volgens Cunningham komt dat door de herinnering aan al die andere keren dat iets soortgelijks gebeurde.

Gevaarlijk wordt het als de irritatie symbool gaat staan voor iets anders. Slechte gewoontes zijn met enige inspanning best te beheersen, denken we. Gebeurt dat niet, dan denk je al snel dat je partner het niet voor je wilt proberen. Of nog erger: dat hij of zij niet van je houdt of je niet respecteert. Toch heeft de ander meestal niet direct negatieve bedoelingen met irritant gedrag. Soms is het gewoon een drukke periode, waarin toiletbrillen en sokken erbij inschieten. Meestal beseft je partner helemaal niet dat dat gedrag zo irriteert. Aanpakken dus, die ergernissen, voordat ze allergieën worden.

Ergernissen zijn ook behoeften die in de knel zitten. Je hebt iets van je partner nodig en dit wordt niet gezien of je krijgt het niet. Het is belangrijk om je bewust te worden van deze, vaak verborgen, behoeften.

Oefening 1
  • Maak een lijst van 10 ergernissen waaraan je bij je partner loopt te ergeren.
  • Maak van deze lijst een top 3.
  • Ga na bij elke item uit deze top 3 welke behoefte bij jou in de knel zit die de ergernis veroorzaakte.
  • Bedenk kritisch hoe belangrijk deze behoefte voor jou is?
  • Bespreek deze uitkomsten met je partner.
Oefening 2
  • Neem dezelfde top 3 ergernissen.
  • Buig de ergernis om tot iets positiefs (als hij altijd te laat komt, is hij misschien ook iemand die makkelijk en blij in het leven staat).

Welke tips heb jij om ergernissen van jezelf over je partner aan te pakken?